Tijdens een informatieavond en twee rondwandelingen door de wijk hebben bewoners allerlei interessante wetenswaardigheden opgedaan over het groenbeheer in de wijk. Theo Kleijer (directievoerder) en Michael Brugman (toezichthouder) van de gemeente Nieuwegein leidde de mensen langs diverse groenlocaties in de wijk.
Meer Natuur in de stad en toezichthouders in de wijk
Sinds twee jaar is de gemeente bezig met een ander groenbeleid. Belangrijk speerpunt is minder steen, meer groen en een grotere biodiversiteit. Met als doel een gezonde leefomgeving voor mens, dier en plant. Dit jaar is er een extra toezichthouder waardoor er meer tijd is om meldingen te behandelen en toe te zien op het werk van de aannemers. Daarnaast besteden we veel aandacht aan communicatie, onder andere via de website, sociale media, informatiebijeenkomsten en rondwandelingen. Dit alles heeft ertoe geleid dat het aantal meldingen afgenomen is, dat er meer begrip is voor het groenbeleid en dat er meer tijd is om de wijk in te gaan. Klik hier voor informatie over het gemeentelijk beleid.
Plantvakken
In totaal is er de afgelopen tijd in Nieuwegein 10.000 m2 aan plantvakken opnieuw ingericht. Dat noemen we omvormingen. Dit kan niet allemaal tegelijk en gaat daarom gefaseerd. De plantvakken worden ingericht met twee of drie verschillende soorten planten en heesters die beter zijn voor bijen, vlinders en andere insecten. We zorgen ook voor meer soorten die over meer verschillende jaargetijden interessant zijn. Het najaar is het beste seizoen om heesters te planten, het voorjaar voor de vaste planten. Op zichthoeken komen lagere heesters terug om het veilig te houden voor het verkeer. Men vraagt zich vaak af waarom sommige struiken drastisch gesnoeid worden. Dat is nodig voor het verjongen van de struiken .
Bladmulch
De nieuwe plantvakken bedekken we met een laag bladmulch. Deze laag bestaat uit deels gecomposteerde bladeren en takken. We hebben vorig jaar bij het project Missie Bladgoud 500 ton opgehaald in onze eigen gemeente in plaats van 130 ton. Bladmulch zorgt ervoor dat de grond minder snel uitdroogt, onkruiden minder snel opkomen en geeft extra voeding aan de planten.
Bollen en kruidenmengsels
We hebben een aantal bermen langs de Galecopperlaan ingezaaid met speciale bollenmengsels, bestaande uit de Botanische tulp, Sierui en Camassia. Deze soorten zijn beter voor insecten dan Narcissen. De mengsels bloeien ook over een langere periode tot aan de zomer. Andere vakken langs de rotondes zijn ingezaaid met insectenvriendelijke kruidenmengsels.
Maaien
Vorig jaar hebben we geëxperimenteerd met de maand ‘Maai Mei Niet’. Dat experiment heeft ons veel opgeleverd. Op sommige plaatsen kwamen wel 20 tot 28 soorten kruiden op in plaats van de gewoonlijke 6 tot 8. In het zuiden van Nieuwegein groeiden zelfs orchideeën. In Galecop kwamen minder soorten op, waarschijnlijk vanwege de andere grond. Het experiment leverde ook klachten op over hinderlijke grasaren. We gaan het niet meer op deze manier doen. Wel gaan we minder maaien, 10 keer in plaats van 20 tot 24 keer. We laten het gras ook iets hoger tot ongeveer 10 cm, waardoor Madeliefjes, Paardenbloemen en Klavers blijven staan. Dit zijn belangrijke kruiden voor insecten. De speelvelden maaien we vaker (20 keer per jaar). De bermen maaien we minder. We zorgen wel dat er 3x per jaar een gemaaide ‘veiligheidsstrook’ blijft. Meer informatie over maaibeleid.
Wateroevers
Nieuwegein heeft 130 km aan watergangen. Deze worden beheerd door het Hoogheemraadschap. Zij beheren ook de oevers. We hebben met hen afgesproken dat de rietkragen niet meer ieder jaar gemaaid worden. We laten meer riet staan in de winter zodat insecten en vogels erin kunnen overwinteren. We gaan monitoren wat het oplevert. Daar waar riet staat is het niet gemakkelijk om andere oeverplanten te krijgen zoals bijvoorbeeld Kattenstaarten. Langs oevers waar minder riet staat proberen we meer variatie aan te brengen.
Bomen
In Nieuwegein staan in totaal 34.000 bomen. Deze worden 1 keer per 3 jaar gecontroleerd. Afgelopen jaar zijn er 600 bomen weggehaald vanwege ziekte of risico op gevaar. Als we nieuwe bomen terugplaatsen zorgen we voor meer variatie, zodat de bomen minder kwetsbaar zijn voor ziekten. In Galecop worden dit jaar nog bomen weggehaald in het bosgebied langs de Reinesteinseweg en de Wielerbaan. Deze Populieren zijn oud en verliezen regelmatig takken.
Veel bomen staan nog in veel te kleine boomspiegels. Dit zijn niet heel gunstige omstandigheden. Je ziet dat sommige bomen hier niet goed tegen kunnen. We brengen in sommige gevallen grotere granulaatvakken aan, waardoor er meer ruimte is voor wateropvang en het wortelstelsel. Bomen weghalen uit straatwerk en vervangen door een nieuwe boom is niet zo makkelijk. Er liggen veel kabels en leidingen en de bodem bevat weinig voedingsstoffen. Meer over bomenbeleid.
Knotwilgen
De knotwilgen langs de Galecopperdijk worden geknot door de Snoeigroep Galecop. Een actieve groep bewoners die 2x per jaar de bomen snoeien. Om meer schuilplaatsen te houden voor vogels en insecten worden de bomen om en om geknot. Knotwilgen zijn een belangrijke waardplant voor bijen. Hedera in een boom, is heel goed voor vogels en insecten. We laten het zitten tot dat het in de takken gaat.
Grindvlak Kempenaerpark
Bij het Kempenaerpark ligt een groot grindvlak langs het water. Omdat dit veel onderhoud vergt om onkruidvrij te houden is het vorig jaar bij wijze van experiment ingezaaid met een rotsplantenmengsel. We zijn benieuwd wat er dit jaar opkomt!
Meer informatie
Kijk hier voor alle informatie over het groenbeleid en tips voor uw tuin.
Heeft u vragen over een geveltuin of zelfbeheer van openbaar groen? Neem dan contact op met wijkcoordinator Fransje van Beek, of 06-25719887