De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan Ondergrondse verkabeling Nieuwegein ongewijzigd vastgesteld. De mogelijkheid bestaat om hiertegen beroep aan te tekenen bij de Raad van State. Het duurt nog enkele jaren voordat de hoogspanningskabels onder de grond worden gelegd. Direct belanghebbenden hebben hierover een buurtbericht ontvangen.
Bestemmingsplan vastgesteld
Vorig jaar lag het ontwerpbestemmingsplan Ondergrondse verkabeling Nieuwegein ter inzage. Niemand heeft hierop een reactie (zienswijze) ingestuurd. De gemeenteraad heeft daarom het bestemmingsplan op donderdag 29 februari 2024 ongewijzigd vastgesteld.
Hoogspanningskabels onder de grond
Het bestemmingsplan maakt mogelijk, dat de bovengrondse hoogspanningsmasten uit de wijken Galecop, Blokhoeve, Huis de Geer en bedrijventerrein Laagraven-Liesbosch verdwijnen. De hoogspanningskabels worden onder de grond gelegd. Dit heet verkabelen. De ondergrondse verkabeling voor Nieuwegein loopt straks vanaf de mast aan de oostkant van de A2 tot aan het verdeelstation op bedrijventerrein Laagraven-Liesbosch.
Hoe kunt u het plan inzien?
De vaststelling van het bestemmingsplan wordt bekendgemaakt in het digitale Gemeenteblad (www.officielebekendmakingen.nl). De stukken liggen vanaf dinsdag 19 maart 2024 voor zes weken ter inzage. U kunt de stukken inzien tijdens kantooruren bij de receptiebalie van de gemeente, Zoomstede 19 in Nieuwegein. Daarnaast kunt u het bestemmingsplan inzien op www.ruimtelijkeplannen.nl met planid: NL.IMRO.0356.BPNG2022HER001-VA01.
Hoe nu verder
Belanghebbenden kunnen beroep instellen tegen de vaststelling van het bestemmingplan bij de Raad van State. Dat kan tijdens de zes weken dat de stukken ter inzage liggen. Als er geen beroep wordt ingesteld krijgt het bestemmingsplan de status onherroepelijk. Dan mag de hoogspanningsleiding onder de grond aangebracht worden.
De verkabeling laat nog op zich wachten Als het bestemmingsplan onherroepelijk is, gebeurt er de eerste jaren nog niets. Eerst moet een nieuw verdeelstation in Oudenrijn klaar zijn. TenneT denkt het verdeelstation in het eerste kwartaal van 2029 in bedrijf te nemen. Vanaf dan kan de hoogspanningsleiding onder de grond gebracht worden.
Het Eiland in Blokhoeve kan straks afgebouwd worden
Als de kabels onder de grond liggen kan in de wijk Blokhoeve de eerder geplande nieuwbouw van een deel van Het Eiland en van The Edge II gebouwd worden. In de wijk Galecop zijn geen woningbouwplannen voor de plekken waar de leiding onder de grond wordt gebracht.
Achtergrondinfo
Landelijke netbeheerder TenneT brengt de hoogspanningskabels onder de grond. TenneT legt meteen een zwaardere hoogspanningskabel aan, waar meer stroom over vervoerd kan worden. De verkabeling begint bij een nieuw te bouwen hoogspannings-station in Oudenrijn (in gemeente Utrecht) en loopt door tot het hoogspanningsstation in Nieuwegein. De kabels worden over een lengte van 6,4 km onder de grond gelegd. In totaal verdwijnen er 17 hoogspanningsmasten. Twee masten op bedrijventerrein Laagraven-Liesbosch blijven staan, zonder zijarmen. In die masten hangen gsm-antennes. Het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan dat nu ter inzage ligt regelt de verkabeling op Nieuwegeins grondgebied.
Meer informatie
Op de website www.ikbennieuwegein.nl/hoogspanningslijn vindt u informatie over de verkabeling.