We zijn natuurlijk primair verantwoordelijk voor ons eigen leven. En iedereen is prima zelfredzaam zolang hij/zij op tijd aan de bel durft te trekken voor een vraag. Dat geldt ook voor buurtgenoten.
Echter, er kan onverwachts of geleidelijk een situatie ontstaan dat iemand meer afhankelijk wordt van een ZorgSameBuur. Bijvoorbeeld als je alleen woont en onverwachts ongelukkig ten val komt en geen alarm kunt maken. Ook als je om de een of andere reden begint te vereenzamen. Of als je vergeetachtig begint te worden.
Eenzaamheid komt heel veel voor
Eenzaamheid komt veel voor bij alleenwonenden en ouderen. Echter, ook bij mensen die nog een baan hebben. En bij mensen die bijvoorbeeld heel veel tijd moeten steken in mantelzorg.
Het opbouwen van een veilig netwerk is iets wat lang niet iedereen geleerd en geoefend heeft.
Let vooral goed op jezelf en trek tijdig aan de bel
Bekijk bijgevoegd filmpje van het Eenzaamheid Informatie Centrum.
Eenzaamheid is meer dan een eenzaam gevoel. Iedereen voelt zich met eens alleen.
Wat herken je na het bekijken van het filmpje bij jezelf? Of wat herken je in de buurt?
Omkijken naar elkaar
Een mogelijk goede remedie tegen eenzaamheid is soms, de situatie omdraaien door vrijwilligerswerk te gaan doen. In georganiseerd verband of als privépersoon. Wordt bijvoorbeeld een ZorgSameBuur.
Is iemands auto al een paar dagen niet verplaatst? Zou de buur onwel geworden zijn? Wie is eenzaam? Of begint te dementeren? Aanbieden om eens voor een ander boodschappen te doen kan een goed aanknopingspunt voor een gesprek zijn.
In de zomer nog meer eenzaamheid
In de zomer is er nog meer eenzaamheid dat de in rest van het jaar. Veel familieleden, buren of eventueel mantelzorgers en vaste medewerkers van de zorgaanbieder zijn op vakantie. Het gevoel dat andere mensen een fijner leven hebben kan er door versterkt worden. Veel eenzame mensen kunnen of gaan niet gemakkelijk naar buiten om te genieten van fijn weer.
Week tegen Eenzaamheid
Van 28 september tot en met 4 oktober 2023 is het de Week tegen Eenzaamheid.
Een week waarin gemeenten en welzijnsorganisaties het probleem eenzaamheid aandacht geven. En zeker ook het werk van hun coalities “Eén tegen Eenzaamheid” in de schijnwerper zetten. LaCoTA zal in die week in een blog aandacht besteden aan het opbouwen van een sterker (digitaal) netwerk, personenalarmering, Digi-Zorg en zorgcommunicatie.
Meer doen
Wat je nu al kan doen is kijken of iemand in je omgeving toe is aan een vorm van personenalarmering. Dat organiseren is niet duur en niet moeilijk. Verder uitbouwen kan later nog.
Meer inspiratie
Basis-alarmknop
ZorgSameBuren
Doe je mee aan de Week tegen Eenzaamheid?